zvířata zoo brno 2 -asie

29. srpna 2006 v 22:57 |  zoo a zvířata

Orel mořský
Haliaetusalbicilla
See Eagle
řád - dravci (Falconiformes)
čeleď - krahujcovití (Accipitridae)
Velikost: až 100 cm
Počet vajec: obvykle 2
Doba inkubace: 40 dnů
Výskyt: okraje vod Evropy a Asie
Potrava: masožravec - loví savce i ptáky žijící na zemi
Aktivita: denní
Způsob života: žije v párech

Charakteristickým znakem orlů jsou až po chodidlo opeřené nohy. Obě pohlaví mají stejné zbarvení, samice ale bývá obvykle o něco větší. Snáší nejčastěji dvě vejce, ale většinou přežívá jen jedno mládě.
V současné době Zoo Brno tento druh nechová.


Sovice sněžná
Nyctea scandiaca
Snowy Owl
řád - sovy (Strigiformes)
čeleď - puštíkovití (Strigidae)
Velikost: 46 - 55 cm
Počet vajec: 3 - 8
Doba inkubace: 35 dnů
Výskyt: tundra Euroasie i severní Ameriky
Potrava: masožravec - loví drobné savce a ptáky
Aktivita: podvečerní
Způsob života: žije v párech

Tato sova se během svých migrací na jih může vzácně vyskytnout i v České republice. Její zbarvení je velmi nápadné - bílý podklad s černými proužky. Dospělí samci však často bývají celí bílí. Chovný pár v naší ZOO žije spokojeně již 18 let.

Káně lesní
Buteo buteo
Common Buzzard
řád - dravci (Falconiformes)
čeleď - krahujcovití (Accipitridae)
Velikost: 50 - 56 cm
Počet vajec: 2 - 5
Doba inkubace: 33 - 35 dnů
Výskyt: : mírný pás Euroasie
Potrava: masožravec - loví drobné savce, především hlodavce
Aktivita: denní
Způsob života: žije v párech

Káně lesní vyniká velkou variabilitou zbarvení, od bělavých jedinců až po jednobarevně hnědé. Vytváří několik poddruhů, z nichž ve střední a západní Evropě hnízdí káně lesní středoevropská. Starší název káně "myšilov" je výstižný, protože až 70% stravy káňat tvoří hraboši polní. Biotopem káně lesní není les, ale mozaikovitá krajina s poli a loukami, kde loví.
Káňata jsou v Zoo Brno umístěna v rámci Záchranného centra pro zraněná a hendikepovaná zvířata.

Kiang východní
Equus kiang holdereri
Chinese Kiang (A)
Kiang (N)
řád - lichokopytníci (Perissodactyla)
čeleď - koňovití (Equidae)
Velikost:: výška v kohoutku až 140 cm
Hmotnost: 300-350 kg
Počet mláďat: 1
Délka březosti: 11 měsíců
Výskyt: náhorní plošiny Tibetu
Potrava: : tráva, slanomilné byliny, listy a větvičky keřů
Aktivita:: hlavně ráno a večer
Způsob života: žije ve stádech o 6-10 jedincích

Kiang je největší z divokých asijských oslů. V Tibetu žije ve stepích ve výšce 4.100-4.800 m nad mořem. V zajetí je chován vzácně.

Chovnou skupinu Zoo Brno tvoří jeden samec a dvě samice. 17. 7. 2005 se v Zoo Brno narodila samice kianga východního.

Orlície bornejská
Orlitia borneensis
Malaysian Giant Turtle (A)
Borneo-Flußschildkröte (N)
řád - želvy (Testudines)
čeleď - batagurovití (Bataguridae)
Velikost:: délka 50 - 80 cm
Rozmnožování: samice klade podlouhlá vajíčka do říčních břehů
Výskyt: Borneo, Sumatra a Malajský poloostrov
Potrava: : ovoce, vodní rostliny, bezobratlí
Způsob života: orlície žijí ve sladkých vodách. Jsou zapsány na Mezinárodním červeném seznamu ohrožených druhů IUCN jako druh ohrožený. Hlavní příčinou jejich úbytku ve volné přírodě je jejich intenzivní lov pro maso, ztráta prostředí a jeho znečištění.

V prosinci 2001 bylo v Hong Kongu zachyceno 10 000 nelegálně pašovaných želv. Želvy byly přepravovány ve strašných podmínkách, v ústech a jícnech měly zapíchány háky, krunýře otlučené a plesnivé. Zoologické zahrady na celém světě se podílely na jejich záchraně. Do Zoo Brno přišlo 10 orlícií bornejských a 10 želv ostnitých. Díky neúnavné péči chovatelů a veterináře se podařilo některé jedince zachránit. Dnes je můžete vidět i v expoziční části na Tropickém království Zoo Brno.

Kulan
Equus hemionus kulan
Kulan
řád - lichokopytníci (Perissodactyla)
čeleď - koňovití (Equidae)
Velikost:výška v kohoutku 130 cm
Váha: 120 kg
Počet mláďat: 1
Délka březosti: 11 měsíců
Výskyt: stepi a polostepi Turkménie
Potrava: tvrdá stepní tráva
Aktivita: především zrána a zvečera
Způsob života: vytváří malá stáda

Kulan je jedním z pěti poddruhů osla asijského. Osel asijský je štíhlejší a má kratší uši než osel africký a ve srovnání s koňmi má poměrně velkou hlavu a méně ožíněný ocas. Všechny poddruhy osla asijského - džigetaj, onager, kulan, khur a ašdari jsou dnes již velmi vzácné a vyskytují se ostrůvkovitě ve stepích a polopouštích střední a jižní Asie. Samci kulanů, i ostatních oslů, jsou značně agresivní, a to obzvláště v době říje.


Jelen milu
Elaphurus davidianus
Pere David´s Deer
řád - sudokopytníci (Artiodactyla)
čeleď - jelenovití (Cervidae)
Velikost:výška v kohoutku 120 cm
Váha: 150 kg
Počet mláďat: 1
Délka březosti: 9 měsíců
Výskyt: bažinaté oblasti východní Asie
Potrava: tvrdá stepní tráva
Aktivita: denní
Způsob života: tvoří stáda

Jelen milu patří k nejvzácnějším druhům čeledě jelenovitých. Své latinské jméno dostal podle pátera Davida, který ho v minulém století objevil uprostřed Číny. Dnes již ve volné přírodě nežije a můžeme ho tedy spatřit pouze v zoologických zahradách. Je to mezinárodně chráněný druh. Pro jelena milu je typické ojedinělé utváření paroží, které je naprosto odlišné od ostatních jelenů.
V Zoo Brno můžete vidět jednoho jelena a dvě laně. Jedné z nich se 12. 4. 2005 narodilo mládě.

Velbloud dvouhrbý
Camelus ferus bactrianus
Bactrian Camel
řád - sudokopytníci (Artiodactyla)
čeleď - velbloudovití (Camelidae)
Velikost:výška v kohoutku až 190 cm
Váha: 650 kg
Počet mláďat: 1
Délka březosti: 13 měsíců
Výskyt: divoká forma dožívá ve stepích Asie
Potrava: rostlinná
Aktivita: denní
Způsob života: vytváří stáda

Dva druhy velbloudů žijící ve Starém světě jsou pověstné schopností přečkávat dlouhou dobu bez vody. Na světě žije asi 15 milionů domácích velbloudů. Malé skupinky divokých velbloudů dvouhrbých (drabařů) dosud přežívají v pouštích mongolské oblasti a v australských pouštích se dobře daří více než 25 tisícům zdivočelých velbloudů jednohrbých (dromedárů).
Zoo Brno chová samce Abdula, který pochází z Ruska a tři samice Suliku, Isis a Smilte. Naši velbloudi se v zoo pravidelně rozmnožují. Samici Sulice se narodilo 18. 4. 2005 jedno mládě. Je to samice a jmenuje se Gája.


Kůň Převalského
Equus Przewalskii
Przewalski˘ s Horse (A)
Przewalski Pferd (N)
řád - Lichokopytníci (Perissodactyla)
čeleď - Koňovití (Equidae)
Velikost:: výška v kohoutku 125-145 cm, délka těla 200-220 cm
Hmotnost: 250 - 300 kg
Počet mláďat: 1
Délka březosti: 11 měsíců
Výskyt: dříve obýval stepi a polopouště střední Asie, dnes žije pouze ve dvou národních parcích v Mongolsku
Potrava: : stepní rostliny, hlavně trávy
Aktivita: převážně ráno a večer
Způsob života: žije ve stádech o 6-10 jedincích

Kůň Převalského je dnes jediným žijícím druhem divokého koně. Zoologické zahrady si již v roce 1959 uvědomily, že hrozí zánik divokého koně, a proto pověřily nejúspěšnějšího chovatele - pražskou zoo - vedením plemenné knihy. V uvedeném roce žilo v zoologických zahradách na celém světě pouze 56 koní Převalského, dnes je jich díky koordinovanému chovu asi 1800. Zoologické zahrady proto mohly začít s reintrodukcí, tedy s návratem druhu do míst jeho původního výskytu. Záchranné projekty běží od roku 1992 a nyní můžeme s potěšením konstatovat, že ve dvou chráněných oblastech - Hustain Nuuru a Takhin Tal v Mongolsku - žije asi 150 divokých koní Převalského. Zoo Brno chová tři klisny - Petru, Rheu a Lindu, které pocházejí ze Zoo Praha.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama